Städfirma

Hemstäd – 6 tips och pris

Hemstäd är något som behöver göras regelbundet. Antingen gör man det själv eller så finns möjlighet att hyra in en städfirma som snabbt och effektivt städar hemmets alla vrår. Det finns några tips som underlättar hemstädningen för dig som önskar mer struktur i vardagen.

1. En kvart varje dag

Att regelbundet hålla efter sin lägenhet eller sitt hus är kanske ett tråkigt tips, men det är det städtips som gör störst skillnad. Att ha som regel att lägga en kvart varje veckodag på städningen gör att du inte behöver ta ikapp, och lägga mycket tid på, städningen till helgen.

2. Ha bra städutrustning

Det finns oftast 100 saker som är roligare att prioritera när lönen kommer än städredskap. Men faktum är att städningen blir så mycket enklare med bra städredskap. Det är inga dyra inköp det handlar om. Bit i det sura äpplet och uppgradera städredskapen om det behövs.

3. Prioritera disken

Så fort lite disk samlat på sig blir intrycket i hela köket stökigt. Därför är det mycket vunnet om du får in en rutin som gör att du diskar och gör i ordning i köket medan maten tillagas. Att ta tag i ett diskberg när matkoman slår till är något som gärna ska undvikas.

4. Ha koll på sladdarna

När vi får allt mer digitala enheter i hemmet så ökar också sladdarna och kablarna. Sladdarna drar till sig väldigt mycket damm. Ta för vana att ha en låda där du samlar alla sladdar och kablar. Det sämsta är att ha dem liggande på golvet, då kommer damm samlas med en gång.

5. Börja uppifrån

En regel när det kommer till städning är att alltid gå uppifrån och ner. Om du gör tvärtom är risken att du får rengöra golvet två gånger. Detta då smuts och damm kan ramla ner på golvet om du dammar skåpsluckor eller möbler. Dubbeljobb ska undvikas till varje pris.

6. Investera i förvaring

En vanlig bov i smutsiga hem är att alla saker inte har en bestämd plats. Det är smart att investera i olika förvaringslösningar som får bort alla prylar från de öppna ytorna. På så sätt vet du alltid var du har dina saker, och det blir mindre dammigt med färre prylar framme.

Hemstäd – Pris

Om du anlitar städfirmor som gör en hemstädning hos dig kan du räkna med ett pris på 180-260 kr per timma. Dessa priser gäller efter rutavdrag. Sättet städfirmor tar betalt på skiljer sig. Vissa går bara på antalet kvadratmeter i lägenheten, medan andra städfirmor har timpris och gör så mycket de hinner på avtalad tid. Om städfirman anger pris per kvadratmeter brukar det ligga på 50-75 kr/kvadratmeter innan RUT.